Hari kedua di minggu yang kedua

4.21.2009

Ohoho..hari nie macam malas, nasib bek kelas n praktikal hari nie membuatkan aku rase semangat sket.ngehngeh..pembelajaran hari ini ialah earthing. ade dua aktiviti untuk menentukan earthing hari ini.. first soil resistivity test and lagi satu pengujian rintangan electrod bumi...after sarapan, masuk kelas untuk mengetahui basic-basic earthing, agak lucu la cikgu die hari ini..die kate pembelajaran kitorg hari ini sangat basic gile.tapi tape yang penting time ade praktikal kitorg nak tgk.ngehngeh...ohohoh ape pakaian ke tempat kerje aku ari nie? tada...


Seluar pink, and tudung kotak2 pink, ngehngeh cikmah kate mcm sluar tido..yeke..eish2.


Tyme nie, dak2 praktikal tu g berjalan melihat pencawang. dimane cikgu india tu tunjuk, bahagian mane yang perlu di earth kan..so semalam kitorg da g..jd kami malas untuk pergi lagi..so, ini la keje nye...snap sane sini..tanpe rase segan org tgk.ngahngah...

Ni la earthing. dari sini akan wat ujian utk mendapatkan nilai resistance less than 5 Ohms.

ini tools yang perlu mase wat ujian, ade c1 p1 c2 p2, nilai p2 yang akan berubah2. 75 kaki, 55 kaki n 95 kaki. so nilai die pon dalam range yang hampir2 5ohms.

manakala yang pojie ngah tercongok nie kan, nak wat test soil resistivity. ngehngeh...just nak tau bahagian tanah yang mane leh bagi resistivity yang paling hampir.so mase nk tanam rod tu, tade la try test, wat buang mase jek..bak kate cikgu tu, nanti nak bayar Ot la, ape la..hahaha

Ni dak-dak pelatih yang tgh wat...tu la rod2 yang akan di tanam mengikut ukuran yang di tetapkan.

tyme nie, ade org ngah wat praktice, kat busbar life. huhu..nie 415 V, bahay gak la..tp ade guide...huhu...

~ Jumpe lagi

LIKE THIS :D

2 comments:

uptown said...

by the way conrate...weh ko dh dpt duit nuff nang ker? ko tau x macam mane dptkan duit 2?

erza said...

hallo...ek..lom lagi..tatau ler mcm ne nak dpt..huhu...tq tq

Maybe You Love To See These

Blog Widget by LinkWithin